CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu’nda yapıldı. “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla yapılan kurultayda 1366 delege yeni genel başkanı seçmek için sandığa gitti.
Genel başkanlık yarışında aday olabilmek için en az 68 delegenin imzası gerekiyordu. Aday olmak için yeterli imzaya 13 yıldır genel başkanlık görevini yürüten Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ulaşabildi.
Dün sabah saatlerinde İlhan Cihaner, ardından da Örsan Kunter Öymen adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Eski milletvekili adayı Ünal Karahasan ise yeterli imza sayısına ulaşamadı.
Genel başkanlık yarışı, Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında gerçekleşti.
ÖZEL VE KILIÇDAROĞLU OYLARINI KULLANDI
Genel başkan adayları Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu oylarını kullandı.
Kılıçdaroğlu 1 numaralı sandıkta, Özel ise 3 numaralı sandıkta oy verdi.
CHP’NİN 8. GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL OLDU
İlk turda Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. Adaylar salt çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda 13 buçuk yıldır parti liderliğini yapan Kılıçdaroğlu’nu geriden bırakan Özgür Özel, aldığı 812 oyla CHP’nin 8. Genel Başkanı oldu. Kılıçdaroğlu ikinci turda 536 oyda kaldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KURULTAYI TEBRİK ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Kurultayı’na bir tebrik mesajı gönderdiği Divan Başkanlığı tarafından açıklandı.
CHP’nin eski genel başkanlarından Murat Karayalçın ile Hikmet Çetin de kurultayı takip etti.
İMAMOĞLU: BU TARİHİ BİR KURULTAYDIR
Kurultayın divan başkanı Ekrem İmamoğlu seçim öncesinde bir konuşma yaptı. İmamoğlu, “CHP, bu toprakların en kapsayıcı siyasi geleneğidir. CHP altı ok ilkeleriyle kendini ifade eden, eşitlikçi, özgürlük, insan hakları kaygısı taşıyan, insanca ve hakça bir düzen isteyen herkesin partisidir.” dedi.
Bunun tarihi bir kurultay olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında bu kurultay, milletimiz, devletimiz ve partimiz adına tarihi bir kurultay olacak. Bugün ve yarın büyük bir yolculuğun adımını atacağız. Bu kurultay sadece CHP’nin kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay toplumsal muhalefete büyük güç verecektir.” diye konuştu.
İmamoğlu, kurultayın bitiminin ardından 2024 yerel seçimleri için çalışmaya başlayacaklarını kaydetti.
PM SEÇİMİ BUGÜN
İki gün sürecek kurultayda yapılacak başkanlık seçiminin ardından bugün parti meclisi (PM) seçimleri yapılacak. PM üyeliğine aday olabilmek için 10 delegenin imzası gerekiyor. Ayrıca kurultayda Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek.
BLOK LİSTE VE FERMUAR
Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin “blok liste” ve “fermuar” yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday “anahtar listesi”ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM’ye girmesini sağlamaya çalışacak.
CHP’de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor.
MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.