İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin ve ülkenin kültür tarihinde önemli bir yer tutan Ada ve Göl Gazinosu‘nun orijinal haliyle korunması için çalışmalara başlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir‘in kentsel hafızasını korumaya devam ediyor. Belediye yetkilileri, 1930’lu yıllardan günümüze İzmir ve Türkiye’nin fuarcılık, kültür ve sanat tarihinin en önemli mekanlarından biri olan Kültür Park’taki Ada ve Göl Gazinosunu aslına uygun olarak yenileyecek. Kentin simgesi olan Kültür Parkı’ndaki iyileştirmeler kapsamında Anıtları Koruma Kurumu’nun tasarlayıp onayladığı Ada ve Göl Gazinosu’ndaki restorasyon ve yeniden inşa çalışmaları 25 Eylül Pazartesi günü başlayacak.
İzmir’in kültürel mirasında önemli bir yere sahip olan Ada Gazinosu, sertleştirme yöntemleri kullanılarak restore edilecek. Statik sorunlar nedeniyle Göl Gazinosuna takviye yapılmayacaktır. Burası yıkılıp aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek. Restorasyon ve yeniden inşa çalışmalarının tamamlanmasının ardından her iki bina da tarihi kimliğine ve karakterine uygun bir şekilde İzmir halkına hizmet etmeye devam edecek.
İzmir’in sanatsal mirası
Ada ve Göl Gazinosu, dönemin Belediye Başkanı Becet Uz’un, İzmir yangınlarıyla yok olan bölgeye uluslararası bir sergi merkezi inşa etme planından doğmuş olup, İzmir‘in kültür ve sanat tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu tarihi mekanlar, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en önemli sanatsal etkinliklerinin gerçekleştiği, ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan ve dönemin belleğine damgasını vuran yerlerdir. Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Tanju Okan, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Moğollar, Ajda Pekkan İbrahim Tatlıses, Gönül Ayrınç, Barış Manço ve Cem Karaca konser verdi. İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık, Zeki Alasya – Metin Akpınar gibi ünlü sanatçılar bu gazinolarda unutulmaz tiyatro gösterilerine imza attı.