Hepimiz zaman zaman, özellikle de evdeki çatışmalarda sinirleniriz, hatta öfkeleniriz. Çatışma ve öfke, aile yaşamının doğal parçalarıdır. Ancak onlarla nasıl başa çıktığınız, sevdiklerinizle iyi ilişkilere sahip olmanızda büyük fark yaratır.
Para ve ev işleri gibi konular aile içi çatışmaların temelinde olabilir. Ancak bu sorunları çözme şeklinizin, çocuklarınızın gelecekte zorluklara nasıl tepki vereceği üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bir anlaşmazlığı sakin ve saygılı bir şekilde çözdüğünüzde çocuklarınız muhtemelen sizi örnek alacaktır. Ancak eşinize veya çocuklarınıza bağırma, suçlama, sızlanma veya alay etme eğilimindeyseniz, aynı davranışı çocuklarınızda da görebilirsiniz.
Çatışma nedenleri
Ailelerin yaşamlarında birçok çatışma kaynağı vardır. Bazen ebeveynler çocuklarını nasıl yetiştirecekleri, ev işlerini nasıl paylaştıracakları veya paranın nasıl harcanması gerektiği konusunda anlaşamazlar. Diğer zamanlarda, çocuklar arasında tüm aileyi kapsayabilecek hararetli tartışmalar patlak verir.
Herhangi bir tartışmada haklı olduğunuzu düşünmek ve istediğinizi elde etmek istemek insan doğasıdır. Ancak herkesin dahil olduğunu hissettirecek bir çözüm aramadan, küçük tartışmaların çok daha büyük tartışmalara dönüştüğünü görebilirsiniz. Adil bir şekilde savaşmayı ve çatışmaları barışçıl bir şekilde çözmeyi öğrenmezseniz, anlaşmazlıklar ailenizi parçalayabilir.
Çatışmayla başa çıkmak için ipuçları
Neyse ki tartışmaları sinirlenmeden ve yıkıcı olmadan birkaç şekilde çözebilirsiniz. Farklılıklarınıza rağmen birbirinizi sevdiğinizi ve saygı duyduğunuzu unutmayın. Ailedeki herkesin bakış açısı duymaya değer ve kabul edilmesi gerekiyor.
İlk adım, her aile üyesinin diğerlerini dikkatle dinlemek için elinden gelenin en iyisini yapmasıdır. Sakin bir şekilde argümandaki farklılıkları açıklamaya çalışın ve “Anladığımdan emin değilim. Yani…?”
Çatışmayı tanımlayın ve soruna karşı siz, eşiniz veya aileniz olacak şekilde çerçevelendirin, eşinize veya çocuklarınıza karşı siz değil.
Sorunu anladığınızda, ilgili herkesin yararına olacak bir uzlaşma üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Çatışma çözümünde işleri olan insanlar buna “kazan/kazan” çözümü, herkesin galip geldiği bir anlaşma diyorlar.
Bir sorun ortaya çıkarsa, iltihaplanmasına izin vermek yerine hemen çözüldüğünden emin olun. Pek çok çift, özellikle de küçük çocukları olan çiftler, aralarındaki sorunları çözmemek için çocuklarını bahane olarak kullanabilirler. Çocukların çok fazla zaman harcadıklarını ve ilişkilerine odaklanmaları gerekmediğini düşünürler. Bu doğru değildir ve ileride sorunlara yol açabilir. Çözülmemiş bir anlaşmazlığın evliliğinizde veya ilişkinizde bir engel olmasına izin vermeyin.
Her şeyden önce, eleştirmekten, savunmaya geçmekten, duvar örmekten ve hor görerek hareket etmekten kaçının. Bunlar o kadar tehlikeli davranışlardır ki, evlilik için ciddi tehdit olarak kabul edilirler.
Bir kavga çok yoğunlaştıysa, bir mola almak uygun olabilir. Argümanı tamamen unutma. Tüm ihtiyaçları karşılayan bir anlaşmaya varmak için daha iyi bir ruh halinde olduğunuzda, herkes sakinleştiğinde bu konuyu tekrar gözden geçirmeye çalışın.
Çocuklarla çatışmalar
Evlilik çatışmalarını yapıcı bir şekilde ele alırsanız, çocuklarınıza kendi çatışmalarını sağlıklı bir şekilde halletmeleri için bir model vermiş olursunuz.
Çocuklar henüz duygularını kontrol edemeyebilir, bu nedenle fiziksel patlamalar yaygındır. Ebeveyn olarak müdahale etmeniz ve çocuklarınıza gördüklerinizi sakin bir şekilde anlatmanız gerekebilir. Görünüşe göre Billy oyuncağını aldığı için kızmış ve ona vurmaya çalışmışsın. Kendini daha iyi hissetmesi için ne yapabilirsin?” Bu, çocuklara duyguları hakkında konuşmaları için bir yol verecektir. Kızgın olmanın sorun olmadığını, ancak vuramayacaklarını açıklayın. Uzmanlar, çocuklarınıza asla vurmamanızı, sallamamanızı veya şaplak atmamanızı tavsiye ediyor, aksi takdirde bunun çatışmaları çözmek için kabul edilebilir bir yol olduğunu düşünürler.
Yardımsever ve işbirlikçi olduklarında çocukları övmek de önemlidir. Yaşlandıkça, ayrıcalıkların kaybı gibi olumsuz eylemler için “doğal sonuçlar” yaratabilirsiniz, böylece arkadaşları ve kardeşleriyle aralarındaki çatışmaları çözmenin uygun yollarını öğrenebilirler.