Merkez İzmirMerkez İzmirMerkez İzmir
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Kültür Sanat Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Magazin Haberleri
Okuma: Ege’ye 7 Şiddetinde Deprem Uyarısı!
paylaş
Font ResizerAa
Merkez İzmirMerkez İzmir
Font ResizerAa
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
Bizi Takip Edin
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
Merkez İzmir > Gündem Haberleri > Ege’ye 7 Şiddetinde Deprem Uyarısı!
Gündem Haberleri

Ege’ye 7 Şiddetinde Deprem Uyarısı!

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim elemanları, Manisa’nın deprem analizini bir kitapta topladı… Raporda Manisa’daki olası depremlerle ilgili dikkat çeken ifadeler yer aldı

Son Güncelleme 19 Temmuz 2023 17:39
2 yıl Önce
paylaş
Ege Bölgesi
paylaş

Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik’ başlıklı rapor yayımlandı. Raporda, Manisa’dan geçen fayların tarihsel hareketliliğiyle ilgili önemli veriler paylaşıldı. Manisa merkezi ve büyük ilçelerin fay hatlarına yakınlığına dikkat çekilen raporun içeriğinde, “Manisa il sınırlarında bulunan faylara bakıldığında, batıdan doğuya doğru önce merkez ilçeler olan Yunusemre ve Şehzadeler, devamında ise Turgutlu ve Salihli ilçelerinden geçerek Alaşehir ve Sarıgöl’e kadar devam eden ve oldukça büyük depremler üretme potansiyeli bulunan fayların yer aldığı görülmektedir. Bununla birlikte Akhisar ve Soma ilçelerinde de çok sayıda fay yer almaktadır. Bu durum Manisa ilinin yaklaşık 450 bin nüfuslu merkezi ile 100 binin üzerinde nüfusa sahip diğer beş ilçesi olan Akhisar, Turgutlu, Salihli, Soma ve Alaşehir’in, önemli depremler üretme potansiyeli bulunan fayların üzerinde veya çok yakınında kurulduğunu göstermektedir. Merkez ilçeler ve en fazla nüfusa sahip bu beş ilçe toplamda 1 milyon 168 bin 180 nüfusa sahiptir ve bu Manisa ili toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ine tekabül etmektedir.”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından hazırlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik’ başlıklı rapor yayımlandı.

Bölüm öğretim elemanlarının kollektif olarak hazırlamış oldukları raporda, Manisa coğrafyası ve fay hatlarının özellikleri, deprem geçmişi ile afet yönetimi hakkında bilgiler verildi. Rapor; ‘Sayılarla Manisa’, ‘Manisa coğrafyası, deprem nedir?’, Türkiye’de deprem, Manisa ve deprem’, ‘Neden modern ve bütünleşik afet yönetimi?’ ve ‘Kaynakça’ bölümlerinden oluşuyor.

Manisa Kulis’te Özkan Çelik imzalı habere göre; raporu hazırlayan komisyon üyelerinden Doç. Dr. Ferhat Arslan rapor hakkında şu açıklamalara yer verdi: ” Batı Anadolu Fay sistemi üzerinde yer alan ve ülkemizin en genç volkanik sahasına da sahip olan Manisa’da depremlerin sıklıkla yaşanması, bölgenin fiziki ve beşerî coğrafyasının birlikte ele alınarak bir depremsellik raporunun hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Bugüne kadar hazırlanan deprem raporlarına bir ilave niteliğindeki bu raporda Manisa’nın coğrafyası bir bütün olarak ele alınarak olası deprem bölgeleri ve bu depremden etkilenebilecek nüfus özellikleri ele alınmaya çalışılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak hazırlanan jeoloji, arazi kullanımı, fay hatları ve nüfus haritaları ile görselleştirilen raporda, tarih boyunca Manisa’da olmuş depremler ve genel itibariyle da afet yönetimi hakkında bilgi verilerek bir ön araştırma raporu sunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın temel motivasyonu; ilgili kurum, kuruluş ve araştırmacılara yapacakları çalışmalarda genel bir bilgilendirme sunmaktır.”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ise çalışmanın sunuş bölümünde rapor hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rektör Ataç “Bir sorumluluk bilincinin ürünü olan bu rapor, Manisa’mızın afet ve özellikle deprem gerçekliği ile ilgili mevcut durumunu tespit etmekte ve gelecekte yaşanması muhtemel afetlere karşı hazırlıklı olma noktasında konuyla ilişkili paydaşları ilgilendiren öneriler vermeyi amaçlamaktadır. Ortaya konulan bu çalışmanın başta Manisa olmak üzere tüm ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KORKUTAN DETAY: FAY, 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR

Öte yandan raporda Manisa’nın Batı Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde olması nedeniyle depremlerden sıklıkla etkilendiğine dikkat çekildi. Manisa’daki diri faylarla ilgili de bilgi verilen çalışmada Manisa fayının 15 ve 25 kilometre uzunlukta iki bölümden oluştuğu ve toplamda 40 kilometre uzunluğa sahip olduğu ifade edildi. Fayların deprem üretme potansiyellerin de yer aldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu fayın batı segmenti özellikle Manisa ilinin ekonomisi açısında çok önemli olan sanayi bölgelerinden geçmektedir. Manisa Fayının yüzey faylanmasına neden olduğu en az 5 deprem ürettiği tespit edilmiştir. Manisa Fayının 6.97 yani yaklaşık 7 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli bulunmaktadır. Manisa’dan Sarıgöl’e kadar uzanan Gediz Grabeni Fay Sistemi ise 7.69 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Bunlar dışında Akselendi Fayı’nın 6.52, Akhisar Fayı’nın 6.28, Gelenbe Fayı’nın 6.68, Gölmarmara Fayı’nın 6.52, Halitpaşa Fayı’nın 6.66, Killik Fayı’nın 6.81, Köprübaşı Fay Zonu’nun 6.77, Ozanca Fayı’nın 6.73, Selendi Fayı’nın 6.33, Soma-Kırkağaç Fay Zonu’nun ise 6.85 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli olduğu ortaya konmuştur.”

MANİSA FAYINDA TEHLİKE AŞİKAR!

Çalışmada 1990 yılından bugüne Manisa’da 74 bin deprem gerçekleştiği ve bu depremlerin çoğunlukla 6’dan daha küçük büyüklükte olduğu belirtildi. Raporda son büyük depremin 178 yıl önce yaşandığı ve tehlikenin söz konusu olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Genel olarak Manisa ilini oluşturan fay sistemlerinin çoğunlukla normal fay karakterli ve karışık bir sisteme sahip olduğu görülmektedir. Bu fayların deprem üretme dönemleri de belirli bir düzene sahip değildir. Örneğin 926, 1595 ve 1845 yıllarında deprem ürettiği tespit edilen Manisa Fayı’nın çok geniş ve değişik aralıklarla deprem ürettiği görülmektedir. Son depremini 178 yıl önce gerçekleştirmiş olan fayda günümüz itibariyle de bir tehlikenin söz konusu olduğu aşikardır.”

NÜFUSUN YÜZDE 80’İ RİSK ALTINDA

Raporda depremden etkilenebilecek nüfusla ilgili de ayrıntılar paylaşıldı. Manisa merkezi ve büyük ilçelerin fay hatlarına yakınlığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: “Manisa il sınırlarında bulunan faylara bakıldığında, batıdan doğuya doğru önce merkez ilçeler olan Yunusemre ve Şehzadeler, devamında ise Turgutlu ve Salihli ilçelerinden geçerek Alaşehir ve Sarıgöl’e kadar devam eden ve oldukça büyük depremler üretme potansiyeli bulunan fayların yer aldığı görülmektedir. Bununla birlikte Akhisar ve Soma ilçelerinde de çok sayıda fay yer almaktadır. Bu durum Manisa ilinin yaklaşık 450 bin nüfuslu merkezi ile 100 binin üzerinde nüfusa sahip diğer beş ilçesi olan Akhisar, Turgutlu, Salihli, Soma ve Alaşehir’in, önemli depremler üretme potansiyeli bulunan fayların üzerinde veya çok yakınında kurulduğunu göstermektedir. Merkez ilçeler ve en fazla nüfusa sahip bu beş ilçe toplamda 1 milyon 168 bin 180 nüfusa sahiptir ve bu Manisa ili toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ine tekabül etmektedir.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Metrosunu Yapım İhalesine İlişkin Kararı Temyize Taşıdı!
AFAD Acil İhtiyaç Listesi Yayınladı!
Dünya Nüfus Liderleri: En Kalabalık 20 Ülke Belli Oldu!
Ege Üniversitesi Eski Rektörü FETÖ’den Tutuklandı
Berber Tarifelerine Zam Geldi: İşte Güncel Fiyat Listesi!
EtiketlerEge BölgesiEge Bölgesi Fay HaritasıManisaManisa Celal Bayar Üniversitesi
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Print
Önceki Haber İzmir Düğün Facia İzmir’de Düğün İçin Kurulan Dekor Bir Çocuğun Ölümüne Sebebiyet Verdi!
Sonraki Haber Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun Ege Üniversitesi Eski Rektörü FETÖ’den Tutuklandı
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
Tekrar hoşgeldiniz!

hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?