Merkez İzmirMerkez İzmirMerkez İzmir
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Kültür Sanat Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Magazin Haberleri
Okuma: Ege Denizi’nde Mikroplastik Tehdidi!
paylaş
Font ResizerAa
Merkez İzmirMerkez İzmir
Font ResizerAa
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
Bizi Takip Edin
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
Merkez İzmir > Gündem Haberleri > Ege Denizi’nde Mikroplastik Tehdidi!
Gündem Haberleri

Ege Denizi’nde Mikroplastik Tehdidi!

Ege Denizi'nde saniyede 30 milyon mikroplastik parçacığı taşındığı tespit edildi. Uzmanlar, bu durumun denizdeki canlıları ve insan sağlığını tehdit ettiğini söylüyor.

Son Güncelleme 1 Eylül 2023 10:20
2 yıl Önce
paylaş
İzmir
paylaş
İzmir

Ege Denizi’ne akan plastik parçacıkları insan sağlığı için tehdit oluşturuyor.

İzmir

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neval Baycan’ın yürütücülüğünü yaptığı ve ekim ayında tamamlanması planlanan TÜBİTAK destekli “Organize Sanayi Bölgeleri Atıksuları ile Yüzey Sularında Mikroplastiklerin ve Mikroplastiklerle Taşınan Mikrokirleticilerin Belirlenmesi ve Taşınmalarının Araştırılması” projesi kapsamında; Nif Çayı ile döküldüğü Gediz Nehri’nden 4 mevsim için numune alınmaya başlandı.

İzmir

İlkbahar ve kış mevsimi olmak üzere 2 aşaması tamamlanan projede ilkbahar dönemi sonuçlarına göre; Ege Denizi’ne, Gediz Nehri’nden saniyede 30 milyon kadar mikroplastik parçacığı taşındığı ortaya çıktı.

İzmir

Prof. Dr. Baycan, “Mikroplastik kirliliği son 10 yılda hızla önem kazandı ve dikkat çekmeye başladı. Mikroplastiklerin mevcut literatürdeki tanımı, 5 milimetrenin altındaki plastik parçalardır. Daha çok çalışmalar deniz ortamındaki veya okyanuslardaki mikroplastik kirliliğidir. Biz de bu kapsamda karasal iç sulardaki durum, arıtma tesislerinin katkısı ile denizlerdeki mikroplastik kirliliğini belirlemek üzere bir proje hazırladık. TÜBİTAK tarafından desteklenen projede İzmir’in 3 farklı üniversitesinden araştırmacılar yer alıyor.” diye konuştu.

“SANİYEDE 30 MİLYON MİKROPLASTİK”

“Özellikle plastik üretimi yapan firmaların olduğu organize sanayi bölgelerinden kaynaklanan mikroplastik miktarını ve ne kadarının denize ulaştığını belirlemeyi amaçladık.” diyen Prof. Dr. Baycan, “Çalışmamızda Nif Çayı ve Nif Çayı’nın döküldüğü Gediz Nehri’ni baz aldık. İlk olarak 11 noktadan numune alarak çalışmalarımıza başladık. Şu anda 20’ye yakın noktadan numune alıyoruz.” dedi.

Baycan, çalışmaların ilk sonucu saniyede 30 milyon mikroplastiğin Gediz Nehri vasıtasıyla Ege Denizi’ne ulaştığını gösterdiğini açıkladı.

Bu durum çok önemli bir kirlilik potansiyeli olduğunun altını çizen Baycan, “En çok 01 ile 05 milimetre arasındaki mikroplastik parçacıklarının yoğun şekilde bulunduğunu gördük. Sediman ve çamur örneklerindeki sayılar çok daha yüksek.” dedi.

İzmir

“CANLI YAŞAMINI TEHDİT EDİYOR”

Ege Denizi’ne taşınan mikroplastik parçacıklarının canlılar üzerindeki etkisine değinen Prof. Dr. Baycan, “Gediz Nehri, bu bölgedeki önemli nehirlerden bir tanesi. Kütahya’dan doğup Uşak, Manisa ve İzmir’den dolaşarak, Ege Denizi’ne dökülen bir nehir. Çok büyük bir alanı kapsıyor ve önemli ölçüde tarımsal sulama amaçlı kullanılıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki birçok tarım alanı Gediz Nehri’nin suyuyla sulanıyor.” diye konuştu.

İzmir

Bu durumun tarım ürünlerine etkisinin de incelenmesi gerektiği ifade eden Baycan, “Çalışmalara baktığımızda deniz ortamındaki balıklar ya da diğer canlıların bünyelerinde mikroplastiğe rastlanıldığı tespit edildi. Önemli tehditlerden bir tanesi; mikroplastiklerin besin zinciri yoluyla insanlara ve diğer canlılara taşınması. Bu konuda çalışmaların daha da detaylandırılması gerekiyor. Mevsimsel değişime göre, dört mevsim inceleme yapmayı hedefledik. Çünkü su miktarı oldukça değişken ve şu ana kadar iki dönemi tamamlamış durumdayız. Bu sayılar da birbirini doğrular nitelikte. Ne yazık ki çok önemli miktarda mikroplastik taneciği, Ege Denizi’ne ulaşıyor ve oradaki canlı yaşamını tehdit ediyor.” dedi.

İzmir

ARITMA TESİSLERİ İÇİN EK ÖNLEM TALEBİ

Mikroplastik parçacıklarının Ege Denizi’ne taşınmasını önlemek için arıtma tesislerine ek önlemler getirilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Baycan, şöyle devam etti:

“Onun yanı sıra pek çok yerde yollardan kaynaklı mikroplastikler de yağan yağmur sularıyla veya havada asılı kalan mikroplastiklerin çökelmesiyle de su kaynaklarındaki mikroplastik miktarları artış gösterebiliyor. Numune aldığımız bölgelerde pek çok noktanın aslında büyük makro plastikler açısından da kirli olduğunu tespit ettik. Çok sayıda pet şişenin, plastik poşetin veya tarımda kullanılan birtakım kalıntı maddelerin nehir kenarlarına atıldığını gördük. Bunların parçalanması sonucunda mikroplastikler oluşuyor. Dolayısıyla tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, arıtma tesislerinin iyileştirilmesi ve mikroplastiklerin giderimine yönelik güncellemeler çok önemli. İnsan sağlığı ve suda yaşayan canlılar için kirliliklerin özellikle kaynağında azaltılması ve önlenmesi gereklidir. Tek kullanımlık plastiklerin kullanımının sınırlandırılması ve mümkün olduğunca insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve bunların etkisi konusunda eğitilmesi son derece önemli.”

İzmir
İzmir
İzmir
Sosyal Medya Paylaşımları Yargıya Taşındı: Nasuh Mahruki Tutuklandı!
Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı!
Foça’da Yeni Taş Ocağı Açılmasına Çevreciler Tepki Gösterdi!
Akbank’tan Kredi Kartlarında Mükerrer İşlem Açıklaması
Bakan Açıkladı EYT Bu Hafta Meclise Geliyor!
EtiketlerDenizEge DeniziMikroplastik
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Print
Önceki Haber İzmir 30 Ağustos Zafer Bayramı İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkusu!
Sonraki Haber Teknofest İzmir TEKNOFEST İzmir Ne Zaman Ve Nerede Yapılacak?
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
Tekrar hoşgeldiniz!

hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?