Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin (AKP) 8’inci Olağan Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan parti yönetiminde yüzde 50’nin üzerinde bir oranda değişikliğe gitti.
Ankara Spor Salonu’nda binlerce partilinin katılımıyla gerçekleşen AKP Kongresi’nde Genel Başkan ile 75 kişiden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) seçimi gerçekleşti. Erdoğan’ın tek aday olduğu kongrede MKYK üyeleri de tek liste ile seçildi. Seçilen kadro, AKP’yi 2028 yılında yapılması planlanan seçimlere hazırlayacak.
MKYK içerisinden belirlenen ve “Erdoğan’ın A takımı” olarak adlandırılan MYK’da yer alan 18 isimden İdari ve Mali İşler Başkanlığı görevini yürüten Vedat Demiröz dışındaki 17 isim de yerini korudu. Demiröz’ün Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olması ve ardından da örtülü ödeneğin başında yer alan Maksut Serim’in emekli olmasıyla birlikte buranın başına geçmesi bekleniyor.
Genel Başkanvekilleri Efkan Ala ile Mustafa Elitaş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genel Sekreter Fatih Şahin, Genel Başkan Yardımcıları Ali İhsan Yavuz, Belgin Uygur, Çiğdem Karaaslan, Erkan Kandemir, Fatma Betül Sayan Kaya, Hamza Dağ, Hasan Basri Yalçın, Hayati Yazıcı, Mustafa Şen, Nihat Zeybekçi, Ömer İleri, Yusuf Ziya Yılmaz, Zafer Sırakaya yeniden MKYK’da yer aldı.
39 yeni isim
AKP’nin 75 kişilik MKYK’sında 39 yeni isim yer aldı. 17’si Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olmak üzere toplam 36 isim ise yerini korudu. Yeni MKYK’daki 75 isim arasında sadece 12 kadının yer alması dikkat çekti.
Yeni isimler arasında en dikkat çeken isimlerin başında ise 2023 seçimlerine CHP listesinden giren Gelecek Partili Sibel Yazıcı Özbudun oldu. Özbudun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştirileri ile dikkat çeken isimler arasında yer alıyordu. Özbudun, “etki ajanlığı” düzenlemesini sert sözlerle eleştirirken, yargı paketleri konusundaki karşı çıkışlarıyla da tanınan bir isimdi. Özbudun’un geçtiğimiz hafta içerisinde Erdoğan ile bir görüşme yaptığı ve bu görüşmede gelen “ısrarlı davet” üzerine AKP’ye katılmaya karar verdiği öğrenildi. Özbudun’un AKP’nin önümüzdeki süreçlerde hazırlayacağı yargı ve demokrasi paketlerinde aktif rol alması bekleniyor.
MKYK’da çok konuşulan ve “sürpriz” olarak yorumlanan bir diğer isim ise Osman Gökçek oldu. TBMM’de yaşanan birçok polemikte yer alan Osman Gökçek, hâlâ AKP içerisinde de eleştirilen isimlerden olan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu.
Almanya’da doğan ve dünyaca ünlü birçok futbol kulübünde forma giyen eski Alman Milli Takımı oyuncusu Mesut Özil de AKP’nin MKYK’sına girerek siyasete adım attı.
AKP MKYK’da yeni üyeler kadar liste dışı kalan bazı isimler de dikkat çekiyor. Alevi camiasını temsilen MKYK’da yer alan Metin Tarhan’ın yanı sıra parti içerisinde özellikle Kürt politikasında dikkat çeken çıkışlar yapan ve kayyumları da eleştiren; ayrıca Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum ile girdiği polemiklerle de gündeme gelen Orhan Miroğlu liste dışında kaldı.
Yeni “transferler” AKP yönetiminde
Yeni MKYK listelerinde son dönemde partilerinden istifa ederek AKP’ye katılan çok sayıda isim de yer aldı. İYİ Parti’den istifa eden Kürşad Zorlu, Nebi Hatipoğlu, Seyithan İzsiz, Dursun Ataş ve Ünal Karaman ile Gelecek Partisi’nden ayrılan Nedim Yamalı ve Serap Yazıcı Özbudun da AKP’nin yönetim kadrolarında da yer aldı.
AKP yönetimine yeni giren 39 isim şöyle:
Abdülkadir Develi, Abdürrahman Akyüz, Ahmet Baha Ötüken, Ayşe Keşir, Cengiz Tokmak, Cihad Terzioğlu, Derya Ayaydın, Dursun Ataş, Erkan Gürel, Eyyüp Kadir İnan, Fatih Sadullah Selman, Fadime Zehra Şener, Gökhan Diktaş, Halil Yerebakan, Hilmi Türkmen, Hüseyin Yayman, Nebî Hatipoğlu, İsmet Gergerli, Kürşad Zorlu, Mehmet Kırmızı, Melek Duman, Mesut Özil, Muhammed Faruk Acar, Mustafa Demir, Hulki Cevizoğlu, Nedim Yamalı, Mustafa Özkan, Naim Makas, Nilhan Ayan, Osman Gökçek, Sadettin Hülagü, Selçuk Sümer, Serap Yazıcı Özbudun, Seyithan İzsiz, Temel Başkan, Ünal Karaman, Veli Arslan, Zakir Avşar ve Ziya Serdar Kılıç.
Kongrenin sona ermesinin ardından Erdoğan MKYK toplantısı gerçekleştirecek. Toplantı ardından yeni MYK da açıklanacak. Kongrede yapılan Tüzük değişikliği ile “Türk Devletleri ile İlişkiler”, “Sağlık Politikaları”, “Kültür ve Sanat Politikaları” adıyla üç yeni genel başkan yardımcılığı da oluşturuldu. MYK üyelerinin sayısı üç artırıldı.
Kabine değişecek mi?
MKYK’nın belirlenmesinin ardından Merkez Yürütme Kurulu’ndaki değişikliklerle birlikte kabinede de bir değişim beklentisi bulunuyordu. AKP kurmaylarına göre Erdoğan’ın kongre ile bağlantılı kabine revizyonu yapma planında değişikliğe gittiği ve kabinedeki revizyon için bir süre daha bekleyeceği öne sürülüyor. Bunu gerekçesinin de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki yeni bir yapılanma çalışması olduğu öğrenildi. Bazı bakanlıkların bölünmesi beklenirken, bakanlıklara geçmişte olduğu gibi “müsteşarlık” sisteminin getirilmesi yönünde bir çalışma bulunuyor.