Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bazı noktalarda, sudaki azot ve fosfor miktarının çoğalmasıyla ortaya çıkan deniz yosunlarıyla kaplanmıştır. Mevsimsel değişimle birlikte kirliliğe bağlı olarak ortaya çıkan yosunlar, yasakların arttığı İzmir Körfezi‘nde yayılım gösterdi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Taşkın yıl içerisinde birkaç defa ortaya çıkabildiğini söyledi.
EKOSİSTEM DENGESİNE YOSUNLARIN KATKISI VAR
Yosunların deniz ekosistemini dengelediğini dile getiren Prof. Dr. Taşkın, “ Yosunlar bir dönem kıyıdan toplandı. Toparlanmaya bağlı olarak iç körfezde fitoplankton artışı oldu ve balıkların da solungaçlarını tıkayarak ölümlerine sebep oldu. Her ne kadar bu tür makro yosunları, körfezde istemesek de bu dönem içerisinde buraya gelen üretici unsurları ve kirlilik düzenlemesi açısından bu yosunların varlığında faydası var” diye konuştu.
‘KIŞIN AZALACAK, İLKBAHARDA YİNE ARTACAK’
Burada mümkün olan en önemli şey karasal girdiyi, sürdürülebilir ve atık suları tamamen kırma ve sonrasında tarama yöntemiyle dipteki sedimantasyon toplayıp, karasal saldırıya uğrayacak çalışma yapmak Besleyici eleman ve kirli su girdisi engellenirse zaten fırsatçı yosunlar da yavaş çekilecekler” tasarruf kullanıldı.
Bazı yosunların fırsatçı ve hoşgörülü türler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Taşkın, şöyle devam etti:
“Körfeze bir sezonda oldukça yosunlarda girdi ve artış gözlendi. Kış mevsiminde bir miktar azalma olsa da, ilkbahardan itibaren yine yüksek bir artış olacaktır. Çünkü yosunlar sporlarla ürüyorlar. Kıyıdan toplasanız dahi sporları suda bulunuyor ve koşullar uygun olduğunda yeniden hızlı bir gelişmeyla gelişerek ortamı kaplayabiliyorlar.”