2022 yılında küresel şarap sektörü yüksek enflasyon, enerji krizi, hammaddelerdeki artış ve fiyatların yükselmesine neden olan tedarik kesintilerinden olumsuz etkilendi.
Uluslararası Asma ve Şarap Örgütü’ne göre tüketimde bir düşüş meydana geldi, ancak uluslararası şarap ticareti rekor seviyelere ulaştı.
İtalya, 49,8 milyon hektolitre şarap üretimiyle geçen yıl dünyanın bir numaralı üreticisi oldu. Fransa 45,6 milyon hektolitre ile ikinci, İspanya da 35,7 milyon hektolitre üçüncü sırayı aldı. Bu üç ülke, geçen yıl, dünya şarap üretiminin yarısından fazlasını yaptı.
Avrupa ülkeleri arasında 2022 yılında üretimini arttıran tek ülke olan Almanya (8,9 milyon hektolitre), dünya genelinde dokuzuncu sırada yer aldı. Almanya’da geçen yıl hava sıcaklığı, üzümlerin olgunlaşması için en uygun koşulları oluşturdu.
Ancak sıcak hava dalgalarının önemli ürün kayıplarına yol açtığı kuzey yarımkürenin başka yerlerinde durum böyle olmadı ve örneğin Yunanistan son on yılların en düşük üretim seviyelerine indi.
ABD’de ilkbahar donları ve yaz kuraklıkları birçok üzüm bağında üretimin azalmasına yol açtı. Tahminî üretimi 22,4 milyon hektolitre olan ABD’de, 2021 yılına kıyasla yüzde 7’lik bir üretim kaybı meydana geldi.
Güney yarımkürede, Avustralya, 12,7 milyon hektolitre ile şarap üretiminde liderliğini koruyor. Avustralya, son beş yılda kuraklık, yangınlar ve şaraba hoş olmayan dumanlı bir tat veren üzümlerin dumanla zarar görmesi nedeniyle üretimdeki düşüşe rağmen liderliğini korumayı başardı.
Güney Amerika
Şili 12,4 milyon hektolitre üretimle Güney Amerika’nın en büyük üreticisi olmaya devam ederken, don ve sağanak yağmur nedeniyle 2021’e göre yüzde 7’lik bir üretim düşüşüne tanık oldu.
Arjantin geçen yılı düşük bir üretimle (11,5 milyon hektolitre) kapattı. Brezilya, özellikle La Nina iklim fenomeninin etkileri sayesinde şarap üretiminde yüzde 9’luk bir artış sağlayarak, üretimi 3,2 milyon hektolitreye çıkardı.
Muadili El Nino’dan daha az bilinen “kız kardeşi” La Nina, Pasifik Okyanusunun yüzey sularının anormal derecede düşük sıcaklığa sahip olmasıyla karakterize edilir ve sıcaklığın yerel olarak soğumasını sağlar.
Şarap ticareti rekor seviyelere yükseldi
Şarap sektörü, 2022 yılında yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaşın sonucu olarak yaşanan enerji krizinden ağır bir darbe aldı.
Covid sonrası küresel ekonomiye damgasını vuran hammadde fiyatlarındaki artış ve tedarik kesintileri devam etti. Cam, ahşap kasa, karton, metal yaka ve etiket fiyatları yükseldi, bu da şişe fiyatlarının artmasına neden oldu.
Bunun ilk sonucu, dünya şarap tüketiminin 232 milyon hektolitreye düşmesi (- yüzde 1) ve ticareti yapılan şarap hacminin azalması (- yüzde 5) oldu.
Değer olarak rekor artış
Buna karşılık, uluslararası şarap ticareti değer olarak rekor seviyelere yükseldi ve 2021 yılına kıyasla yüzde 9’luk bir artışla 37,6 milyar avroya ulaştı.
Uluslararası Asma ve Şarap Örgütü Genel Müdürü, “Şarap severler daha az ama daha iyi içiyor” diyor.
Fransa, 12,3 milyar avroya ulaşan şarap ihracatı ve değer olarak dünya şarap ticaretinin üçte birini temsil etmesiyle dünyanın önde gelen ihracatçısı konumunu teyit ediyor.
Güney Afrika için karışık bir tablo
Güney Afrika, 10,15 milyon hektolitre ile 2021 yılına kıyasla şarap üretiminde yüzde 6’lık bir düşüş kaydetti. Birkaç yıl süren kuraklığın ardından ülke yine de eski üretim seviyelerine geri dönmeye çalışıyor ve dünyanın sekizinci büyük üreticisi olmaya devam ediyor. Güney Afrika’da şarap tüketiminin yüzde 16 oranında artarak yüksek bir seviyeye ulaştığı gözlemleniyor.
Güney Afrika da Ukrayna’daki savaşın sonuçlarından etkilendi. Ülkedeki eşi benzeri görülmemiş enerji krizi sürekli elektrik kesintilerine yol açtı.
Sonuç olarak, Güney Afrika şarap ihracatı hacim olarak yaklaşık yüzde 9 oranında düşerken, değer olarak yüzde 4 oranında arttı.
Güney Afrika’da üreticiler daha az şarap sattı, ancak fiyat daha yüksek oldu. İhracat 660 milyon avroya ulaştı. Güney Afrika’nın başlıca ithalatçıları İngiltere, Almanya, Hollanda, ABD ve Namibya oldu.