1 Zeytinyağı Sağlıklı Tekli Doymamış Yağlar Açısından Zengindir
Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesi olan zeytinlerden elde edilen doğal yağdır.
Yağın yaklaşık %14’ü doymuş yağ iken, %11’i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağlardır.
Ancak zeytinyağındaki baskın yağ asidi, toplam yağ içeriğinin %73’ünü oluşturan oleik asit adı verilen tekli doymamış bir yağdır.
Çalışmalar, oleik asidin iltihabı azalttığını ve hatta kanserle bağlantılı genler üzerinde faydalı etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Tekli doymamış yağlar ayrıca yüksek ısıya oldukça dayanıklıdır ve bu da sızma zeytinyağını yemek pişirmek için sağlıklı bir seçim haline getirir .
Özet : Zeytinyağı tekli doymamış oleik asit bakımından zengindir. Bu yağ
asidinin birçok faydalı etkiye sahip olduğuna inanılır ve
yemek pişirmek için sağlıklı bir seçimdir.
2 Zeytinyağı Büyük Miktarda Antioksidan İçerir
Sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir.
Faydalı yağ asitlerinin yanı sıra az miktarda E ve K vitamini içerir.
Ancak zeytinyağı aynı zamanda güçlü antioksidanlarla da yüklüdür .
Bu antioksidanlar biyolojik olarak aktiftir ve kronik hastalık riskinizi azaltabilir.
Ayrıca iltihapla savaşırlar ve kan kolesterolünüzü oksidasyondan korumaya yardımcı olurlar – kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek iki fayda.
Özet
: Sızma zeytinyağı,
bazıları güçlü biyolojik etkilere sahip olan antioksidanlarla yüklüdür.
3 Zeytinyağı Güçlü Anti-İnflamatuvar Özelliklere Sahiptir
Kronik inflamasyonun kanser, kalp hastalığı, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, Alzheimer, artrit ve hatta obezite gibi hastalıkların önde gelen itici gücü olduğu düşünülmektedir.
Sızma zeytinyağı , sağlığa faydalarının ana nedenlerinden biri olabilecek iltihabı azaltabilir .
Ana anti-inflamatuar etkilere antioksidanlar aracılık eder. Aralarında anahtar olan, bir anti-inflamatuar ilaç olan ibuprofen’e benzer şekilde çalıştığı gösterilen oleocanthal’dır.
Bazı bilim adamları, 3.4 yemek kaşığı (50 ml) sızma zeytinyağındaki oleocanthal’ın, yetişkin ibuprofen dozunun %10’u ile benzer bir etkiye sahip olduğunu tahmin etmektedir.
Araştırmalar ayrıca zeytinyağındaki ana yağ asidi olan oleik asidin C-reaktif protein (CRP) gibi önemli inflamatuar belirteçlerin seviyelerini azaltabildiğini gösteriyor.
Bir çalışma ayrıca zeytinyağı antioksidanlarının iltihaplanmaya neden olan bazı genleri ve proteinleri engelleyebileceğini gösterdi.
Özet
: Zeytinyağı, iltihapla savaşan besinler içerir. Bunlara oleik asit ve ayrıca antioksidan oleocanthal dahildir.
4 Zeytinyağı Felçleri Önlemeye Yardımcı Olabilir
İnme, bir kan pıhtısı veya kanama nedeniyle beyninize giden kan akışının bozulmasından kaynaklanır.
Gelişmiş ülkelerde inme, kalp hastalığının hemen ardından ikinci en yaygın ölüm nedenidir.
Zeytinyağı ve felç riski arasındaki ilişki kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.
841.000 kişi üzerinde yapılan geniş bir araştırma incelemesi, zeytinyağının, düşük felç ve kalp hastalığı riski ile ilişkili tek tekli doymamış yağ kaynağı olduğunu buldu.
140.000 katılımcıda yapılan başka bir incelemede, zeytinyağı tüketenler, tüketmeyenlere göre çok daha düşük felç riski altındaydı.
Özet
Birkaç büyük araştırma, zeytinyağı tüketen kişilerin, gelişmiş ülkelerde ikinci en büyük katil olan felç riskinin çok daha düşük olduğunu göstermektedir.
5 Zeytinyağı Kalp Hastalıklarına Karşı Koruyucudur
Kalp hastalığı dünyadaki en yaygın ölüm nedenidir.
Birkaç on yıl önce yapılan gözlemsel çalışmalar, Akdeniz ülkelerinde kalp hastalığının daha az yaygın olduğunu göstermiştir.
Bu , şu anda kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilen Akdeniz diyeti hakkında kapsamlı araştırmalara yol açtı.
Sızma zeytinyağı, bu diyetin temel bileşenlerinden biridir ve kalp hastalığına karşı çeşitli şekillerde koruma sağlar.
Enflamasyonu azaltır, “kötü” LDL kolesterolü oksidasyondan korur, kan damarlarınızın kaplamasını iyileştirir ve aşırı kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
İlginç bir şekilde, kalp hastalığı ve erken ölüm için en güçlü risk faktörlerinden biri olan kan basıncını düşürdüğü de gösterilmiştir. Bir çalışmada zeytinyağı, tansiyon ilacı ihtiyacını %48 oranında azalttı .
Yüzlerce olmasa da düzinelerce araştırma, sızma zeytinyağının kalbiniz için güçlü faydaları olduğunu gösteriyor .
Kalp hastalığınız, ailede kalp hastalığı öyküsü veya başka herhangi bir önemli risk faktörünüz varsa, diyetinize bol miktarda sızma zeytinyağı eklemek isteyebilirsiniz.
Özet
: Sızma zeytinyağının kalp sağlığı için sayısız faydası vardır. Kan basıncını düşürür, “kötü” LDL kolesterol partiküllerini oksidasyondan korur ve kan damarlarının işlevini iyileştirir.
6 Zeytinyağı Kilo Alma ve Obezite ile İlişkili Değildir
Aşırı miktarda yağ yemek kilo alımına neden olur .
Bununla birlikte, çok sayıda çalışma, zeytinyağı açısından zengin Akdeniz diyetini vücut ağırlığı üzerinde olumlu etkilerle ilişkilendirmiştir.
7.000’den fazla İspanyol üniversite öğrencisinde yapılan 30 aylık bir çalışmada, çok fazla zeytinyağı tüketmek kilo artışı ile bağlantılı değildi.
Ek olarak, 187 katılımcıyla yapılan üç yıllık bir çalışma, zeytinyağı açısından zengin bir diyetin kandaki antioksidan düzeylerinin artması ve kilo kaybı ile bağlantılı olduğunu buldu.
Özet
: Zeytinyağı tüketmek kilo alma olasılığını artırmıyor gibi görünüyor. Orta düzeyde alım kilo vermeye bile yardımcı olabilir
7 Zeytinyağı Alzheimer Hastalığıyla Savaşabilir
Alzheimer hastalığı, dünyadaki en yaygın nörodejeneratif durumdur.
Anahtar özelliklerinden biri, beyin hücrelerinizin içinde beta-amiloid plaklarının birikmesidir.
Farelerde yapılan bir çalışma, zeytinyağındaki bir maddenin bu plakların çıkarılmasına yardımcı olabileceğini gösterdi.
Ek olarak, bir insan çalışması, zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyetinin beyin fonksiyonuna fayda sağladığını göstermiştir.
Zeytinyağının Alzheimer üzerindeki etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu unutmayın.
Özet
Bazı araştırmalar, zeytinyağının Alzheimer hastalığıyla savaşabileceğini öne sürüyor, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
8 Zeytinyağı Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir
Zeytinyağı tip 2 diyabete karşı oldukça koruyucu görünmektedir.
Birkaç çalışma, zeytinyağını kan şekeri ve insülin duyarlılığı üzerindeki yararlı etkilerle ilişkilendirmiştir.
418 sağlıklı insanda yapılan randomize bir klinik çalışma, yakın zamanda zeytinyağının koruyucu etkilerini doğruladı.
Bu çalışmada, zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyeti, tip 2 diyabet riskini %40’ın üzerinde azaltmıştır.
Özet
Hem gözlemsel çalışmalar hem de klinik araştırmalar, Akdeniz diyeti ile birlikte zeytinyağının tip 2 diyabet riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.
9 Zeytinyağında Bulunan Antioksidanlar Kanser Önleyici Özelliklere Sahiptir
Kanser, dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biridir.
Akdeniz ülkelerindeki insanların bazı kanserlere yakalanma riski daha düşüktür ve birçok araştırmacı bunun nedeninin zeytinyağı olabileceğine inanmaktadır.
Zeytinyağında bulunan antioksidanlar, kanserin önde gelen itici gücü olduğuna inanılan serbest radikallere bağlı oksidatif hasarı azaltabilir.
Birçok test tüpü çalışması, zeytinyağındaki bileşiklerin kanser hücreleriyle savaşabileceğini göstermektedir.
Zeytinyağının aslında kanser riskinizi azaltıp azaltmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet
Ön kanıtlar, zeytinyağının kanser riskini azaltabileceğini düşündürmektedir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
10 Zeytinyağı Romatoid Artrit Tedavisine Yardımcı Olabilir
Romatoid artrit , deforme olmuş ve ağrılı eklemlerle karakterize otoimmün bir hastalıktır.
Kesin nedeni tam olarak anlaşılmasa da, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla normal hücrelere saldırmasını içerir.
Zeytinyağı takviyeleri, romatoid artritli bireylerde inflamatuar belirteçleri iyileştiriyor ve oksidatif stresi azaltıyor gibi görünmektedir.
Zeytinyağı , bir anti-inflamatuar omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balık yağı ile birlikte kullanıldığında özellikle faydalı görünmektedir.
Bir çalışmada, zeytin ve balık yağı, romatoid artritli kişilerde el kavrama gücünü, eklem ağrısını ve sabah sertliğini önemli ölçüde iyileştirdi.
Özet
: Zeytinyağı, eklem ağrısını ve romatoid artrit kaynaklı şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Balık yağı ile birleştirildiğinde faydalı etkileri büyük ölçüde artar.
11 Zeytinyağı Antibakteriyel Özelliğe Sahiptir
Zeytinyağı, zararlı bakterileri engelleyebilen veya öldürebilen birçok besin içerir.
Bunlardan biri, midenizde yaşayan ve mide ülseri ve mide kanserine neden olabilen bir bakteri olan Helicobacter pylori’dir .
Test tüpü çalışmaları, sızma zeytinyağının bu bakterinin üçü antibiyotiğe dirençli sekiz suşuyla savaştığını göstermiştir.
İnsanlarda yapılan bir araştırma, günlük alınan 30 gram sızma zeytinyağının, iki hafta kadar kısa bir sürede insanların %10-40’ında Helicobacter pylori enfeksiyonunu ortadan kaldırabileceğini öne sürdü.
Özet
: Sızma zeytinyağının antibakteriyel özellikleri vardır ve özellikle mide ülseri ve mide kanserine neden olabilen bir bakteri türü olan Helicobacter pylori’ye karşı etkili olduğu bulunmuştur .
Doğru türde zeytinyağı satın almak son derece önemlidir.
Sızma zeytinyağı, zeytinlerden gelen bazı antioksidanları ve biyoaktif bileşikleri korur. Bu nedenle, daha rafine zeytinyağı çeşidinden daha sağlıklı kabul edilir.
Buna rağmen, etiketinde “sızma” yazan birçok yağ diğer rafine yağlarla seyreltildiği için zeytinyağı pazarında çok fazla sahtekarlık var.
Bu nedenle, gerçek sızma zeytinyağı aldığınızdan emin olmak için etiketleri dikkatlice inceleyin. İçerik listelerini okumak ve kalite sertifikasını kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir .
Günün sonunda kaliteli sızma zeytinyağı inanılmaz derecede sağlıklıdır. Güçlü antioksidanları nedeniyle kalbinize, beyninize, eklemlerinize ve daha fazlasına fayda sağlar.
Aslında, gezegendeki en sağlıklı yağ olabilir.