Merkez İzmirMerkez İzmirMerkez İzmir
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Kültür Sanat Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Magazin Haberleri
Okuma: Selin Gürler Durmaz’dan Ramazanda Doğru Beslenme Uyarıları!
paylaş
Font ResizerAa
Merkez İzmirMerkez İzmir
Font ResizerAa
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
Bizi Takip Edin
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
Merkez İzmir > Sağlık Haberleri > Selin Gürler Durmaz’dan Ramazanda Doğru Beslenme Uyarıları!
Sağlık HaberleriYaşam Haberleri

Selin Gürler Durmaz’dan Ramazanda Doğru Beslenme Uyarıları!

Son Güncelleme 7 Nisan 2022 21:37
3 yıl Önce
paylaş
Selin Güler Durmaz
Uzman Diyetisyen
paylaş

Ramazan Ayı’nda oruç tutanlara beslenme önerilerinde bulunan Gaziemir Belediyesi’nin diyetisyeni Selin Gürler Durmaz, sahurda ve iftarda tüketilebilecek besinler hakkında bilgi verdi. Su tüketimine de vurgu yapan Selin Güler Durmaz, vücudun ihtiyacı olan miktarda sıvı alınması konusunda da vatandaşları uyardı.

Oruç tutmanın sağlık açısından birçok yararının olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, Ramazan Ayı boyunca oruç tutanların düzgün ve sağlıklı beslenmeleriyle bağışıklık sistemlerinin güçleneceğinin altını çizdi.
Oruç açılırken bir anda ağır yiyecekler tüketmenin yanlış olduğunu söyleyen Diyetisyen Durmaz, iftarını su, hurma veya zeytin ile açan kişinin daha sonra çorba tüketmesi gerektiğini söyledi. Çorbadan sonra 10 dakika ara verip mideyi biraz dinlendirmek gerektiğinin çok önemli olduğunu ifade eden Durmaz, “Çünkü uzun süre aç kalan midede hazımsızlık yaratmamak için dinlenmek gerekiyor. En güzeli yavaş yavaş, iyi çiğnenerek tüketilen beslenme planıdır” dedi.

İftarda yemek seçimi konusunu da ele alan Durmaz, şu önerilerde bulundu: “Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli sebze ve tam buğdaylı ürünler tercih edilmelidir. Uzun süreli açlık olduğu için protein alımına da dikkat etmek gerekiyor. İftarda hayvansal kaynaklı protein alamayacaksanız sebze yemeğinizin yanında 4-6yemek kaşığı nohut veya mercimek ilaveli bulgur tüketebilirsiniz.”
Diyetisyen Durmaz, kavrulmuş, kızartılmış yemeklerden uzak durulmasının önemli olduğunu vurguladı. Tatlı tüketimi konusuna da değinen Durmaz, midenin besinleri sindirmesi ve kan şekerinin düzene girmesi için yemek ile tatlı tüketiminin iki saat arayla yapılmasının ve bu seçimlerin sütlü tatlı olmasının doğru olduğunu ifade etti.

Sahurda tok tutan yiyecekler tüketin
Sahurda beslenme konusuna da vurgu yapan Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, sahura kalkılmamasının ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Durmaz, “Eğer sahura kalkmazsanız açlık sürenizi daha da uzatmış oluyorsunuz. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve gününüzün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır” dedi. Durmaz; protein içeriği fazla olan, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların sahurda tüketilmesinin ideal olduğunu aktardı.
Ekmek tüketimi konusunda da oruç tutanlara tavsiyelerde bulunan Durmaz şunları söyledi: “Ramazanın vazgeçilmezi pideyi 2 dilim ekmek yerine avuç içi kadar tüketebilirsiniz. Tok tutması için tam tahıl içeren ekmekler tüketin. Sahurda fındık, badem, ceviz, bir porsiyon meyve ve 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketebilirsiniz.”

Vücudunuzu susuz bırakmayın
Havaların ısınmasıyla terleme yoluyla su kaybının arttığına değinen Diyetisyen Durmaz, oruç tutanların gün içinde susuz kalan vücutlarını toparlayabilmeleri için iftarda 1,5 litre, sahurda 1 litre su içmeleri gerektiğini söyledi. Kafein içeren içecekler su kaybına neden olacağı için bu içeceklerin tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Durmaz, “Yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Ayrıca ramazanda ayran, soda, komposto, ıhlamur gibi içeceklerle de sıvı alımını artırabiliriz” dedi.

İzmir Körfezi’nde Tehlike Çanları Çalıyor!
İzmir’de Şiddetli Rüzgar Cami Minaresinin Külahını Devirdi!
Efes Selçuk Belediyesi 2021 Yılının Kadın Dostu Kenti Ödülünü Aldı!
2024 Dünya Robot Olimpiyatı Milletlerarası Finali İzmir’de!
Tarihi Fırının Sokağına Zeynel Ergin’in İsmi Verildi!
EtiketlerDoğru Beslenme AlışkanlıklarıGaziemir Belediyesiİzmirİzmir Gaziemir BelediyesiRamazan AyıSelin Gürler Durmaz
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Print
Önceki Haber Buca Otopark Buca Belediyesi 23 Yeni Otoparkı Hizmete Açtı!
Sonraki Haber Gaziemir Belediyesi Gaziemir’in ilk Kaykay Parkı Yapılıyor!
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
Tekrar hoşgeldiniz!

hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?