Merkez İzmirMerkez İzmirMerkez İzmir
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Kültür Sanat Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Magazin Haberleri
Okuma: İzmir Körfezi’nde Balık Ölümleri Yeniden Başladı: Denizin Rengi Değişti!
paylaş
Font ResizerAa
Merkez İzmirMerkez İzmir
Font ResizerAa
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
Merkez İzmir > Manşet > İzmir Körfezi’nde Balık Ölümleri Yeniden Başladı: Denizin Rengi Değişti!
Manşet

İzmir Körfezi’nde Balık Ölümleri Yeniden Başladı: Denizin Rengi Değişti!

Körfez’de Kısır Döngü: Balıklar Ölüyor, Deniz Çığlık Atıyor!

Son Güncelleme 27 Ağustos 2025 14:28
12 saat Önce
paylaş
İzmir Körfezi
paylaş

İzmir Körfezi’nde geçen yıl görülen balık ölümlerine, son günlerde yeniden rastlanmaya başlandı. Hafta sonu Turan ve Karşıyaka sahillerini çok sayıda ölü balık kaplarken denizin rengi yeşile ve kahverengiye döndü, sahil şeridi boyunca kötü koku etkili oldu. Aynı zamanda İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu üyesi olan Beşiktepe, Körfez’in yıllardır süren çevresel sorunlarının temelinde, Körfez çevresinde aşırı artan nüfus ve bunun sonucunda artan insan kaynaklı faaliyetlerin bulunduğunu söyledi.

Beşiktepe, kış sonu fitoplankton, bahar ve yaz başında da deniz marulu patlaması olduğunu, deniz marullarının tabana çökerek körfezin yarı kapalı fiziksel yapısı nedeniyle iç körfezde biriktiğini anlattı.

İzmir Körfezi

Normal koşullarada deniz marullarının, ortamdaki besin tuzlarını kullanması nedeniyle büyük bir ekolojik fayda sağladığına işaret eden Beşiktepe, “Ancak deniz marullarının çok fazla artması körfeze ek bir yük getiriyor. Tabanda biriken organik maddeler sıcaklıkların artmasıyla bakteriler tarafından parçalanarak inorganik besinlere dönüşüyor. Buna organik dekompozisyon deniyor. Organik maddenin yeniden inorganik hale gelmesi fitoplankton patlamalarını tekrar tetikliyor ve böylece tipik bir döngü oluşuyor. Bu süreçte oksijen biterek balık ölümleri başlıyor.” dedi.

İzmir Körfezi

KÖRFEZİN YÜKÜNÜ ARTIRAN 5 KAYNAK

İzmir Körfezi’ne giren inorganik yükün beş farklı kaynağı olduğunu kaydeden Beşiktepe, bu kaynakları şöyle sıraladı:

  • “Birincisi tabanda yılların birikimi olan organik maddenin bakteriyel dekompozisyonla yeniden çözülmesi.
  • İkincisi şehir deşarjları, yani arıtma tesislerinden gelen yük.
  • Üçüncüsü derelerden gelenler.
  • Dördüncüsü yer altı sularıyla sisteme girenler.
  • Beşincisi de Gediz Nehri’nin bazı kollarının iç körfeze taşıdığı yük. Bu beş kaynağın miktarının net olarak ortaya konulması gerekiyor.”

İzmir Körfezi‘nde gözlenen bu sürecin yeni olmadığını ancak giderek şiddetlendiğini vurgulayan Beşiktepe, son 4-5 yıldır süregelen bir kirlilik döngüsü yaşandığını, özellikle son 2-3 yılda bu döngünün şiddetlendiğini ifade etti.

Körfez’de son 20-30 yıldır şehir atık suyu deşarjının, yer altı sularındaki sızıntıların ve derelerden gelen kirlilik yükünün biriktiğini aktaran Beşiktepe, nüfus artışıyla bu durumun daha da yoğunlaştığından bahsetti.

Beşiktepe, Gediz Nehri ve yan kolları ile kışın aktif olan diğer derelerin de Körfez’e yük taşıdığını, şehir atıkları ve tarımsal kaynakların etkisinin sürdüğünü, arıtma tesislerinden ise organik ve inorganik madde girişinin devam ettiğini bildirdi.

Körfez’e giren besin yükünün kaynaklarının ayrıntılı biçimde tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Beşiktepe, “Nereden ne kadar yük geliyor, nehirlerden, derelerden, şehirden ya da yer altı sızmalarından mı geliyor, bunun bütçesinin çıkarılması lazım. Ancak o zaman nerede azaltmaya gidileceğine karar verilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“SÜREÇ KENDİ KENDİNİ BESLEMEYE DEVAM EDECEK”

Tabanda biriken organik yükün kaldırılması gerektiğini vurgulayan Beşiktepe, “Sistemin işleyişi kısır döngüye girmiş durumda. Dışarıdan hiç kirlilik yükü vermeseniz de tabandaki organik madde bakteriler tarafından parçalanıyor, tekrar inorganik hale gelip yeni kirlilik yaratıyor. Bu yüzden Körfez’in tabanında biriken bu organik yük tabakasının temizlenmesi gerekiyor, aksi takdirde süreç kendi kendini beslemeye devam edecek.” diye konuştu.

İzmir Körfezi Yüzyılın Gösterisine Sahne Olacak!
Tarama Çalışmaları Körfez İçin Umutları Yeşertti!
Efes Antik Kenti Rehberi: Gezilecek Yerler, Tarihi ve Ziyaret Bilgileri!
Murat Kurum ve Cemil Tugay Buluştu: İzmir’in Geleceği Masada!
İzmir Körfezi Belgeseli Yayınlandı! İzmir Körfezi Umutsuz Vaka mı? Eski Belediye Başkanları Ne Dedi?
Etiketlerdeniz Marulu Patlamasıİzmir Balık Ölümleri 2025İzmir Körfeziİzmir Körfezi Balık Ölümleriİzmir Körfezi Kirlilikİzmir Körfezi Neden Kirleniyor
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn
Önceki Haber Nano Banana Google Gemini “Nano Banana” Modeli Kullanıma Açıldı!
Sonraki Haber İzmirim Kart 94. İzmir Enternasyonal Fuarı’na Ulaşım: Metro, Tramvay, İZBAN ve ESHOT’ta Ek Seferler!
Banyo
İnsanların Banyoda Yaptığı İlginç Alışkanlıklar!
Diğer Haberler
Trekking
İzmir’de Trekking Yapılacak En Güzel Yerler: Doğa Yürüyüşü Rotaları!
Diğer Haberler
İzmir Kordon
İzmir’in En Güvenli ve En Pahalı Semtleri: Lüks Yaşamın Adresleri!
Diğer Haberler
Çocuk Canlı Yayın
0–18 Yaş Arası Çocuklarda Ekran Süresi ve Gelişim Üzerindeki Etkileri!
Diğer Haberler
İzmir Bomba Tatlısı
İzmir’in En Ünlü Tatlıları: Şambali, Lokma ve Daha Fazlası!
Diğer Haberler
Merkez İzmirMerkez İzmir
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim