Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir’i etkileyen fay hatları ve deprem riski hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
SON 20 YILDA DEPREM FIRTINASI
Sümer, son 20 yılda Ege Bölgesi’nde bir deprem fırtınası yaşandığını ve bu durumun İzmir’deki fay hatları üzerinde de stres oluşturduğunu belirtti. 2002 ve 2004’te başlayan bu hareketlilik, 2017’de Bodrum, 2020’de İzmir ve 2022’de Buca depremleriyle kuzeye doğru ilerledi. Bu durum, kuzeydeki fay hatları üzerindeki deprem riskini de artırıyor.
HANGİ FAYLAR TEHLİKELİ?
Sümer, “Hangi faylar tehlikeli?” sorusuna şu yanıtı veriyor:
“Öncellikle ilk önce tehlikesiz olanlardan bahsedelim. İzmir’de 6’nın üzerinde deprem üretebilecek 25’e yakın fay var. Gülbahçe Fayı, Yağcılar Fayı, Tuzla Fayı’nın güney segmenti gibi faylar deprem üretmişler, tarihsel dönemlerde. Yani 1389, 1040 gibi, MS 47 gibi. En son 1992’de Doğan Bey’de yaşadığımız deprem gibi. 2005’te özellikle Gülbahçe’nin güneyinde yaşadığımız 5.9’luk depremler gibi. Bu faylarda deprem tekrarlama periyoduna baktığımızda rahat faylar olarak değerlendirebiliriz. Çünkü Ege’nin tamamına baktığımızda, buradaki fayların 1500 ila 2 bin yılda bir, 7’ye yakın bir deprem ürettiğini gösteriyor. Gülbahçe Fayı, Yağcılar Fayı, Tuzla Fayının güney segmentinde deprem olmuş, o nedenle orada çok büyük deprem riski beklemiyoruz.”
İZMİR FAYINA İŞARET ETTİ
İzmir Fayına dikkat çeken Doç. Dr. Ökmen Sümer, “İzmir fayında 2 senaryomuz var. İzmir, son büyük depremini 1688 yılında yaşadı. Ama hangi fayda olduğunu bilmiyoruz. Bu deprem eğer İzmir Fayı’nın Balçova segmentinde meydana geldiyse ya da Pınarbaşı segmentiyle beraber ikisini beraber etkilediyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı’nda olduysa, İzmir Fayı’nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu fayda tespit edilen son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı’na dikkat edilmesi gerekiyor” diyor.