Merkez İzmirMerkez İzmirMerkez İzmir
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Kültür Sanat Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Magazin Haberleri
Okuma: Havalar Isındı Deniz Marulu Arttı! ‘İzmir Körfezi Risk Altında’
paylaş
Font ResizerAa
Merkez İzmirMerkez İzmir
Font ResizerAa
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Belediyelerden Haberler
  • Ege’den Haberler
  • Yaşam Haberleri
  • Sağlık Haberleri
Bizi Takip Edin
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
Merkez İzmir > Gündem Haberleri > Havalar Isındı Deniz Marulu Arttı! ‘İzmir Körfezi Risk Altında’
Gündem Haberleri

Havalar Isındı Deniz Marulu Arttı! ‘İzmir Körfezi Risk Altında’

İzmir Körfezi'nde sıklıkla görülen deniz marulu, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle ciddi oranda arttı. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan İnciraltı'ndaki Çakalburnu Lagünü'nün 3'te 1'i deniz maruluyla kaplandı. Öte yandan sıcaklıklarla beraber körfezdeki koku da artmaya başladı.

Son Güncelleme 9 Temmuz 2023 11:46
2 yıl Önce
paylaş
İzmir Deniz Marulu
paylaş

Artan kirlilik nedeniyle İzmir Körfezi’nde sıklıkla görülen ve deniz marulu olarak bilinen makroalgler, havaların ısınmasıyla arttı.

İnciraltı’nda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü’nün 3’te 1’i insan sağlığı açısından risk oluşturmasa da denizleri tehdit eden deniz maruluyla kaplandı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezde deniz maruluyla kötü kokunun da arttığını söyledi.

Yaşar, “Maalesef 2000 yılından sonra denizin en kirli olduğu dönemi yaşıyoruz. 2000 yılında Türkiye’nin ve Avrupa’nın da çok önemli arıtma tesislerinden olan Çiğli Arıtma Tesisi yapıldı. Şahane bir şekilde geri dönüş başladı. Körfezimiz mavileşmeye başladı. 2005 yılından sonra tekrar kirliliğe dönüldü. Durum kötüleşti. 2013-2014’ten sonra deniz marullarını görmeye başladık” dedi.

“DERELERİN ALTINDAKİ BETON KIRILMADAN KOKU ÖNLENEMEZ”

Her yıl kasım, nisan ve mayıs aylarında görülen deniz marulunun artık kronikleştiğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Son iki yıldır hiç kalkmadı. Bu yıl plankton patlamalarını gördük. Bunlar 2000 yılı öncesi gördüğümüz olay. Balık ölümlerini de gördük. Kirli bir körfezdeki olabilecek her şeyi gördük” diye konuştu.

Körfezin risk altında olduğunu Yaşar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Derelerden kirli su gelmeye devam ediyor. Sıcaklıkla beraber bu yıl mart ayında koku başladı. Büyükşehir Belediyesi iki aydır özellikle Halkapınar civarında kokunun önüne geçmek için çok ciddi çalışıyor ama birkaç gün önce tekrar kokmaya başladı. Yapılması gereken şey bütün fabrikaların arıtma tesislerinin çalıştırılmasıdır. Biz Türkiye’de hâlâ daha denizleri foseptik olarak kullanmaya devam ediyoruz. Derelerin altı betonlandı. O betonlar kırılacak, toprak ve su nefes alacak. Karşılıklı iletişime geçmeden bu kokunun önüne geçemezsiniz.” (DHA)

Madeni 5 Liralar Tedavüle Çıktı!
İzmir’de Ormanlık Alan Çöplüğe Döndü!
Cumhur İttifakı’nın İzmir Adayı Hamza Dağ’dan Su Ve Otopark Ücretlerine İndirim Sözü!
Temiz Enerjiye İzmir Yön Verecek!
Cemil Tugay, Balık Ölümleriyle İlgili Sözlerinin Çarpıtıldığını Söyledi!
EtiketlerDeniz Maruluİzmir Deniz Kirliliğiİzmir KörfeziSıcak Hava
Bu Haberi Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Print
Önceki Haber Akaryakıt Benzin Ve Motorine Çifte Zam Geliyor!
Sonraki Haber Victorias Secret Victoria’s Secret Melekleri’nden Podyum İtirafı!
© Copyright 2022, Merkez İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.
  • Kullanım Şartları
  • Künye
  • İletişim
Tekrar hoşgeldiniz!

hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Lost your password?