Artan kirlilik nedeniyle İzmir Körfezi’nde sıklıkla görülen ve deniz marulu olarak bilinen makroalgler, havaların ısınmasıyla arttı.
İnciraltı’nda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü’nün 3’te 1’i insan sağlığı açısından risk oluşturmasa da denizleri tehdit eden deniz maruluyla kaplandı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezde deniz maruluyla kötü kokunun da arttığını söyledi.
Yaşar, “Maalesef 2000 yılından sonra denizin en kirli olduğu dönemi yaşıyoruz. 2000 yılında Türkiye’nin ve Avrupa’nın da çok önemli arıtma tesislerinden olan Çiğli Arıtma Tesisi yapıldı. Şahane bir şekilde geri dönüş başladı. Körfezimiz mavileşmeye başladı. 2005 yılından sonra tekrar kirliliğe dönüldü. Durum kötüleşti. 2013-2014’ten sonra deniz marullarını görmeye başladık” dedi.
“DERELERİN ALTINDAKİ BETON KIRILMADAN KOKU ÖNLENEMEZ”
Her yıl kasım, nisan ve mayıs aylarında görülen deniz marulunun artık kronikleştiğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Son iki yıldır hiç kalkmadı. Bu yıl plankton patlamalarını gördük. Bunlar 2000 yılı öncesi gördüğümüz olay. Balık ölümlerini de gördük. Kirli bir körfezdeki olabilecek her şeyi gördük” diye konuştu.
Körfezin risk altında olduğunu Yaşar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Derelerden kirli su gelmeye devam ediyor. Sıcaklıkla beraber bu yıl mart ayında koku başladı. Büyükşehir Belediyesi iki aydır özellikle Halkapınar civarında kokunun önüne geçmek için çok ciddi çalışıyor ama birkaç gün önce tekrar kokmaya başladı. Yapılması gereken şey bütün fabrikaların arıtma tesislerinin çalıştırılmasıdır. Biz Türkiye’de hâlâ daha denizleri foseptik olarak kullanmaya devam ediyoruz. Derelerin altı betonlandı. O betonlar kırılacak, toprak ve su nefes alacak. Karşılıklı iletişime geçmeden bu kokunun önüne geçemezsiniz.” (DHA)